Diensten
Menu
Sluiten

Heras-oprichter Frans Ruigrok (82) overleden

Op 12 juni 2011 overleed Frans Ruigrok, grondlegger van Heras. Frans Ruigrok is 82 jaar geworden.

Heras is het geesteskind van een man met visie. In 1952 begint de 23-jarige Frans Ruigrok zijn onderneming in een oude schuur, met slechts enkele mensen. De eerste naam is Hekwerk Industrie Eindhoven. In 1958 wordt gekozen voor de naam Heras, een afgeleide van ‘HEK- en RASterwerk’.

Als zoon van een ambachtelijke hekkensmid kiest Ruigrok bewust voor standaardisatie van product en productie. Dit betekent immers constante kwaliteit en reductie van kosten. Al in 1960 passeert de jaaromzet de grens van 1 miljoen gulden. Begin jaren ‘60 verhuist de onderneming naar de gemeente Oirschot, waarvan Ruigrok later ereburger zou worden.

Ruigrok was een pure ondernemer: zijn Heras zou een synoniem worden voor hekwerk! Frans Ruigrok kwam als eerste op het vanzelfsprekende idee om bordjes met het Heras-logo aan de hekken te monteren.

Vernieuwer

Hans Welting, sinds 1979 verbonden aan Heras en nu directeur Mobile Fencing & Security: “Frans was een briljant vernieuwer. Hij was altijd bezig met nieuwe technologie. Een poort hoefde niet zwaar en lomp te zijn, een poort moest elegant en licht zijn. Hij ontwikkelde het spijlenhek, de draaipoort en de vrijdragende schuifpoort. Later kwam een aluminium draagbalk met spantechnologie. In die balk werden de spijlen gestoken en de Delta was geboren. Nu, 25 jaar later, is de Delta nog steeds een actueel icoon qua poorten.”

Betrokken

Dennis Gouka, algemeen directeur Heras BV, herinnert er aan dat Ruigrok tot op het laatst betrokken was bij zijn Heras. “Hij verkocht in de jaren ’80 zijn aandelen aan het Ierse CRH plc en bleef nog enige tijd aan als (president-)commissaris. Maar tot zijn overlijden bleef hij nauw betrokken bij het bedrijf. Wij zijn blij dat Frans Ruigrok, als oprichter van het bedrijf, in januari 2011 bijvoorbeeld nog een belangrijke rol vervulde bij de onthulling van het jongste innovatieve product van Heras: de iGate.”

Heras nu is een onderdeel van CRH Fencing & Security, Europees marktleider op het gebied van hekwerken en mechanische en elektronische oplossingen voor buitenbeveiliging.

________________________________________________________________________

Oirschot, 14 juni 2011 – Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique de Graaf, telefoon 0630 67 86 95, e-mail: m.d.graaf@heras.nl