Diensten
Menu
Sluiten

Heras: restmaterialen worden designproducten

Heras: restmaterialen worden designproducten

Heras is een samenwerking aangegaan met het Amsterdamse Tolhuijs. Tolhuijs verwerkt stalen en aluminium Heras-restmaterialen tot robuust meubilair en onderscheidende producten voor thuis, kantoor en de openbare ruimte.

De samenwerking tussen Heras en Tolhuijs is onderdeel van het in 2010 gestarte programma Heras Climate Aware. Dit programma beoogt onder meer een vergaande reductie van energieconsumptie en afvalstromen en tot 2020 jaarlijks ten minste 2% minder CO2-uitstoot (afgemeten aan de productie).

Heras verwerkt op jaarbasis circa 5.200 ton staal en aluminium. De onderneming was al actief met gescheiden inzameling van haar afval, waarna het door partners werd gerecycled. De methode is echter relatief duur en de materiaalmogelijkheden degraderen. De samenwerking met Tolhuijs voorkomt dit.

Restmateriaal upcyclen tot waardevolle producten

Dennis Gouka, Algemeen Directeur Heras B.V.: “Voor recycling oude stijl worden restmaterialen ingezameld, vervoerd en verwerkt. Het proces vraagt veel energie. Zonde, want veel van onze restmaterialen zijn nog lang niet aan het einde van hun levenscyclus. Tolhuijs voegt waarde toe aan een ogenschijnlijk restproduct. Ze verlengen de levensduur en verhogen de waarde van restmateriaal door het te upcyclen tot waardevolle producten. Voor Heras is het een oorspronkelijke bijdrage om onze productie schoner te krijgen en de afvalstromen te beperken. Elke kilo staal die we moeten afvoeren, is er één te veel.”

Materialen worden gedood voordat ze echt hebben geleefd

Bastiaan Tolhuijs studeerde Industrieel ontwerpen aan de TU Delft. Voor Heras onderzocht hij de mogelijkheden om restmaterialen te gebruiken voor accessoires en meubels. Tolhuijs startte in 2012 Newaste (nu: Tolhuijs). Tolhuijs: “De tijd verplicht ons om minder nonchalant met afval om te gaan. Tolhuijs staat voor innovatieve milieuoplossingen en nieuwe producten. Recycling komt vaak te vroeg: veel materialen worden gedood voordat ze echt hebben geleefd. Tolhuijs denkt vanuit ‘precycling’ of ‘upcycling’. Ik wil oud en nieuw verbinden.”

Bekijk de film over Heras en Tolhuijs!

Newaste en Heras 1

Newaste en Heras