Diensten
Menu
Sluiten

Eerste colourfield project opgeleverd in India

Heras & Colourfield

Heras is een van de bedrijven die een bijdrage heeft geleverd aan een innovatief sportveld in New Delhi. Dit unieke sportveld wordt beschermd door een uniek hekwerk: Uni Security. Het hekwerk van Heras is geplaatst om er voor te zorgen dat het sportveld veilig en beschermd is. Omdat de verticale draden door een horizontaal u-profiel gaan kan de verbinding niet loslaten waardoor verwondingen uitblijven en trillingen worden gedempt. De sterke verbinding maakt losknippen moeilijk. Bovendien heeft Uni Security een glad oppervlak wat overklimmen moeilijk maakt. Hierdoor wordt vandalisme beperkt.

Innovatief sportveld New Delhi visitekaartje voor Nederlandse bedrijven

In het hart van New Delhi heeft de Indiase minister van Jeugdzaken en Sport Shri Vijay Goel op donderdag 1 december het ‘Colourfield’ geopend. Hij deed dat samen oud-profvoetballers Frank Rijkaard en Johan Neeskens en voormalig hockey-professional Floris Jan Bovelander. Bij de opening waren ook de 8 Nederlandse bedrijven aanwezig die verantwoordelijk waren voor het ontwerp en de aanleg van dit innovatieve sportveld. ‘Het Colourfield is een visitekaartje voor wat Nederland op het terrein van sportinfrastructuur en -innovatie kan bieden’, zegt Ambassadeur Fons Stoelinga, die ook bij de opening aanwezig is.

Het Colourfield is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en FME Dutch Sports Infrastructure, een bedrijvencollectief dat zich inzet voor internationale uitwisseling van Nederlandse innovaties en ideeën rondom grote sportevenementen. De Indiase Sports Authority stelde voor het project een stuk publieke grond op een toplocatie beschikbaar, pal naast het Nehru nationale stadion.

Nadat het land op de afgelopen Olympische Spelen slechts twee medailles won, zoekt India naar mogelijkheden om sport te professionaliseren. Zowel op topsport als op amateurniveau. Daarbij kijkt de overheidsorganisatie voor de promotie van sport met belangstelling naar het Nederlandse systeem van sportbonden en sportclubs, een systeem wat in India onbekend is. Ook naar de technische expertise in Nederland is vraag. Rondom de opening van het sportveld is daarom een handelsmissie georganiseerd voor bedrijven die werkzaam zijn op het terrein van sportinfrastructuur en gebouwde omgeving.

Het Colourfield is ontworpen met de Indiase behoefte en omgeving in het achterhoofd. Zo is er gebruik gemaakt van kunstgras en duurzaam licht. Er zijn hekken gebruikt die stevig zijn en geen lawaai maken. Rond het veld is een systeem aangelegd om regenwater op te vangen en te zuiveren.

Naast deze showcase van Nederlandse technieken, vormt een sociaal sportprogramma onderdeel van de partnerschap. De KNVB worldcoaches en 1 Million Hockey Legs helpen bij het opbouwen van een sportgemeenschap en bouwen via een train-de-trainer programma aan kennis over sportonderwijs. Niet alleen om voetbal en hockey (verder) te ontwikkelen, maar ook om de lokale samenleving te versterken. Het doel is kinderen en jongeren te stimuleren hun talenten en passies te ontwikkelen.

De intensievere samenwerking tussen Nederland en India op sportgebied startte ruim 2 jaar geleden. Minister Edith Schippers en Jitendra Sing ondertekenden toen een overeenkomst over de samenwerking. Een van de uitkomsten was het Partnership International Business (PIB) programma waarbinnen de voor het Colourfield verantwoordelijke bedrijven samenwerkten. Het gaat om Amsterdam Arena, Heras International, KNVB World Coaches, TenCate Grass Components, Zwarts & Jansma Architects, Philips, Drain Products en Pentair. De bedrijven vormen onder aanvoering van FME een partnerschap om met behulp van eigen uren, eigen financiële investeringen en overheidssubsidie samen de Indiase markt te betreden.