Diensten
Menu
Sluiten

Gemeente Den Haag: “Grotere schade voorkomen”

“Twee jaar geleden zijn wij een pilotproject begonnen om met behulp van buitenbeveiliging de schadelast terug te brengen bij bepaalde kwetsbare scholen. Vooral vandalisme was een punt van zorg; graffiti, vernielingen, brandstichting en dergelijke leiden tot een aanzienlijke schadepost. Bovendien hebben dit soort calamiteiten een impact op de school zelf én de leerlingen”, vertelt Jaap Vooijs, risicomanager schoolgebouwen bij de gemeente Den Haag. “Het programma voorziet ieder jaar in een budget voor het treffen van preventieve maatregelen. Eerst analyseren wij welke scholen het jaar ervoor de meeste schade hebben opgelopen. We kijken dan naar het aantal schades, niet naar de bedragen. Want onze ervaring is dat een school die vaak wordt getroffen, vroeg of laat met een grotere schade te maken krijgt. Dat willen we voor zijn.”

“Schadelast drastisch gedaald”

“Bij elke school die in de risico-top 10 staat bekijken we, onder andere met een beveiligingsexpert van Heras, wat mogelijke maatregelen zijn: het plaatsen van een hekwerk, installeren van camera’s, verbeteren van de verlichting, snoeien van beplanting en dat soort zaken. Vervolgens maken we in overleg met de school en het bestuur een definitief beveiligingsplan.” Vooijs is content met de resultaten. “Toevallig heb ik onlangs drie scholen bezocht waar beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. Iedereen kwam met hetzelfde verhaal; dat de schadelast drastisch naar beneden is gegaan en dat ook het aantal schades – natuurlijk kun je die nooit voor de volle 100 procent voorkomen – fors is gedaald. Dat kost wat, maar wij zien nu na twee jaar al dat deze aanpak heel positief werkt. Je voorkomt hier echt heel veel schade mee. Ook de verzekeraar is heel enthousiast en gebruikt ons programma om andere gemeenten te laten zien hoe de gemeente Den Haag dit probleem aanpakt.”

Jaap Vooijs, risicomanager gemeente Den Haag:

“Toen wij met dit project begonnen hebben we een aantal leveranciers van hekken uitgenodigd. Heras kwam daar gewoon als beste uit. Ik ervaar onze samenwerking als zeer positief. Ze denken erg goed mee en komen met perfecte oplossingen. Mijn ervaring met Heras is niets anders dan top.”