Diensten
Menu
Sluiten

Verwoert Bouwkundig Adviesbureau BV

“Bij veel scholen staat geen of een te laag hekwerk. Met name in het weekend en rond Oud en Nieuw vindt daar op het schoolplein, onder luifels, in nissen en op het dak vandalisme plaats. Alles wat los en vast zit wordt van het gebouw getrokken, ramen bekrast, zonweringen kapotgesneden, dakdoorvoeren vernield, er worden drugs gebruikt, bierflessen kapotgegooid – het is dweilen met de kraan open”, weet Nico Verwoert van Verwoert Bouwkundig Adviesbureau BV. “De schade door vandalisme loopt per school op van 500 tot wel 7.000 euro per jaar. Dan heb je het nog niet over de schade die de directie en leerlingen ondervinden; lokalen die buiten gebruik zijn, glas dat opgeruimd moet worden, aangifte bij de politie doen en schade die gerepareerd moet worden. Ook deze overlast is groot, maar niet in geld uit te drukken.”

“Vandalisme vrijwel nihil”

Verwoert adviseert zo’n 100 scholen over het onderhoud, inclusief hekwerken. Een van zijn opdrachtgevers is CSG De Waard met 20 locaties. “Het bestuur wilde de hekwerken zo snel mogelijk vervangen, want met 1 meter waren die veel te laag. Zo’n hekwerk moet 1.80 tot 2 meter hoog zijn. De ervaring is dat zodra je van een laag naar een hoog hekwerk gaat, het vandalisme tot vrijwel nihil terugloopt! Van heel veel naar bijna niets. Gemeenten zien steeds meer in dat het afsluiten van het terrein na schooltijd het enige is wat helpt tegen vandalisme. Wij passen bij voorkeur spijlenhekwerken toe, met name de ruitspijlen. De Pegasus-hekwerken zijn de beste. Als gemeenten er minder geld voor uittrekken, zijn de staalmathekwerken van het type Pallas een prima alternatief. Een vriendelijk hekwerk voor scholen, waar je moeilijk overheen kunt klimmen.”

Nico Verwoert, Verwoert Bouwkundig Adviesbureau BV:

“Ik werk ook voor scholen waar de gemeente alleen preventieve maatregelen neemt in de vorm van meer buitenverlichting. Die willen geen hoog hekwerk, omdat ze vinden dat het plein na schooltijd open moet zijn voor de buurt. Daar loopt de schade door vandalisme in de duizenden euro’s. De afgelopen jaren zijn tijdens Oud en Nieuw in één gemeente bij twee van die scholen zelfs flinke branden ontstaan.”